Ontdek wat boeddhistische meditatie wel en niet is op buddho.org

Ontdek wat boeddhistische meditatie wel en niet is op buddho.org

Indien je nieuwgierig bent naar wat meditatie je kan brengen, dan kun je terecht bij buddho. Het eerste wat je eigenlijk meteen al zult leren is dat je bij boeddhistische meditatie niet moet denken aan wat het je kan opleveren. Dit is een typisch westerse manier van denken. Je doel moet dan ook ook niet op de voorgrond aanwezig zijn. Eigenlijk moet je alle doelen die je eventueel hebt voor de tijd dat je mediteert naar de achtergrond drukken. Maar ook dit is wederom een verkeerde manier om het uit te drukken. Het onderdrukken of wegdrukken van doelen impliceert immers een soort bewuste sturing van gedachten, verlangens en wat al niet meer. Om het toch op deze manier te formuleren is voor een westerling erg handig, omdat je op deze manier juist kunt ontdekken wat boeddhistische meditatie is. Het mooie van mediatie is dan ook dat die verkeerde manieren van mediteren door de mediatie juist vanzelf verdwijnen. Als je er met allemaal verschillende doelen instapt, dan zal de boeddhistische meditatie er vanzelf toe leiden dat deze doelen verdwijnen. Dat komt omdat je met boeddhistische meditatie juist een staat van puur zijn kunt bereiken. Ook dat kun je opvatten als een doel, maar ook al zou je dat doen, dan zou dat doel vanzelf verdwijnen. Het mooie van boeddhistische meditatie is dan ook dat je niet kunt falen. Via de boeddhistische meditatie kun je leren om juist minder doelgericht te worden. Je aandacht wordt als het ware los gezogen van de doelen in het verleden en ook de beslommeringen die je doen nadenken over het verleden. Langzaam maar zeker begin je dankzij de boeddhistische meditatie steeds meer in het hier en nu te leven. Daardoor verdwijnen je zorgen over doelen dus ook vanzelf. Tevens hoef je dan niet meer bewust aan de slag met het onderdrukken van je verlangens en dergelijke. Het is dan ook niet erg als dit in het begin allemaal nog wel aanwezig is. Het is ook niet erg als je bijvoorbeeld probeert je aandacht bij je ademhaling te houden en constant merkt dat je gedachten toch afdwalen. Elke paar seconden dat je je aandacht weet te focussen zijn winst. Seconden worden minuten en minuten worden uren als je lang door zou gaan met boeddhistische meditatie. Op den duur kun je dan ook gaan kijken naar wat het oplevert en dat is heel veel. 

Wat levert boeddhistische meditatie op?

Het mooie van mediatie is dat je op heel veel verschillende vlakken effect ziet. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar je fysieke gezondheid en effect zien. De hersenen hebben baat bij mediatie. Concreet voor je ervaring zal je rustiger worden en ook dat heeft natuurlijk effect op je gezondheid. Concentratievermogen zal een boost krijgen en natuurlijk zal je beter in staat zijn om je aandacht bij het hier en nu te houden. 

Kijk op buddho.org voor meer informatie

Mocht je meer willen weten, dan kun je altijd terecht op de website van buddho.org. Hier lees je bijvoorbeeld ook meer over: 

  • Vipasanna mediatie 
  • Gratis cursussen 
  • Overige informatie