Een heupprothese operatie: vind je mobiliteit weer terug!

Een heupprothese operatie: vind je mobiliteit weer terug!

Een heupprothese is een zeer frequente en succesvolle operatie, dankzij de snelle evolutie van operatietechnieken en apparatuur. De operatie maakt het mogelijk om het heupgewricht te vervangen wanneer het versleten is, meestal in geval van artrose. Hierdoor krijgt de persoon weer mobiliteit, en zal opnieuw de kwaliteit van leven vinden. Meerdere familieleden van mij hebben deze operatie ondergaan, en daardoor heb ik er veel onderzoek gedaan. Graag ik deel ik wat van die informatie.

Pijn in de heup

Waarom een heupoperatie ondergaan?

De heup zorgt voor de beweegbare kruising tussen de bovenkant van de dij en het bekken. Een zieke heup is pijnlijk en een pijnlijke handicap. Het brengt het lopen in gevaar en vermindert de mobiliteit. Het belemmert dagelijkse acties, zoals veters strikken, de teennagels knippen, auto rijden etc. In geval van pijn en aanzienlijk ongemak wordt een heupprothese voorgesteld. De versleten delen van de heup worden dan vervangen door kunstmatige elementen (metaal, polyethyleen, keramiek). Deze chirurgische procedure biedt de patiënt meestal een spectaculair comfort, waarbij de totale prothese de heup behoorlijk functioneel en pijnloos vervangt. De operatie, die tussen 1 uur 30 en 4 uur duurt, wordt meestal uitgevoerd onder algemene narcose.

Behandeling

Praktische tips voor de eerste weken na de operatie

Om het lopen te vergemakkelijken terwijl je wacht op herstel van spierkracht (gedurende 2 tot 3 maanden), kun je het beste lopen met een wandelstok. Pas op voor trappen: laat indien nodig een bed op de begane grond installeren als je in een huis met verdiepingen woont. Gebruik indien mogelijk een stoelverhoger. Vermijd autorijden in de eerste weken na de operatie. Lichaamsbeweging is toegestaan, afhankelijk van het kiezen van een geschikte sport. Dat wil zeggen een sport met minder impact, zoals zwemmen, fietsen of wandelen. Plaats tijdens het staan het gewicht van je lichaam niet op het geopereerde been.
Veel meer informatie over een heupprothese is beschikbaar op deze website, aarzel niet al je vragen te stellen!