Wat te doen als je je enkelbanden hebt afgescheurd

Wat te doen als je je enkelbanden hebt afgescheurd

Het hebben van pijn klachten is altijd zeer vervelend, zeker als je niet helemaal weet wat je er het beste aan kunt doen. Moet je rusten, of juist door de pijn heen bijten en blijven bewegen? Dit soort dilemma’s komen vaak voor wanneer iemand pijn heeft aan zijn enkels. Gelukkig zijn wij hier om je te helpen, en geven we je wat tips over wat te doen als je je enkelbanden hebt afgescheurd. 

Tip 1: ga op zoek naar een fysio

Het hebben van enkelklachten komt helaas nog best wel vaak voor, zeker bij mensen die erg actief zijn. Het is onwijs vervelend, omdat je je enkels opvallend vaak gebruikt tijdens het lopen en hierdoor continu pijn hebt. Een goede oplossing voor deze pijn is het gaan naar een fysiotherapeut. Samen met de fysio ga je namelijk op zoek naar de precieze pijnpunten en maken jullie samen een persoonlijk plan voor je behandeling. Jullie zullen samen oefeningen doen, speciaal samengesteld voor het herstel van jouw enkelband. Zorg er wel voor dat je door iemand anders naar de fysio wordt gebracht. Het wordt zeer afgeraden om zelf heen te gaan omdat je dan je enkelbanden mogelijk kunt belasten en nog meer pijn krijgt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling!

Tip 2: blijf thuis rustig aan doen

Wanneer je weer thuis bent gebracht van de fysio is het belangrijk dat je rustig aan doet. Zit bijvoorbeeld met je been omhoog zodat hij voldoende kan rusten. Moet je wel een klein stukje in huis lopen? Gebruik van vooral krukken bij het lopen. Dit zal voorkomen dat je met je volle gewicht op de gescheurde enkelband staat. Dit scheelt een heel deel enkelklachten. Hiernaast kun je thuis ook wel al wat oefeningen doen. Vaak geeft je fysio je ook opdrachten mee om thuis uit te voeren zodat je enkel wel enige beweging krijgt!