Uitvaartfotografie: krachtig en mooi

Uitvaartfotografie: krachtig en mooi

De kracht van fotografie is groot. Door het maken van foto’s is het mogelijk om herinneringen voor altijd vast te leggen. Een tastbare herinnering die je erbij kunt pakken om een moment weer even te herbeleven, is waardevol. Het is dan ook niet voor niets dat we de mooie gebeurtenissen in ons leven massaal vastleggen. Maar ook het vastleggen van een verdrietig moment zoals een uitvaart kan heel waardevol zijn. 

Waardevol voor later

Bij alle leuke momenten in het leven is een fotocamera niet meer weg te denken. Men vindt het waardevol om bijzondere gebeurtenissen vast te leggen. Helaas bestaat het leven niet enkel uit leuke momenten. Omdat ook verdrietige gebeurtenissen bij het leven horen, kan het in sommige gevallen heel waardevol zijn om ook deze vast te leggen. Zo is de kracht van rouwfotografie vaak groter dan mensen vooraf beseffen. Het overlijden van een dierbare brengt een hoop verdriet met zich mee. Het verlies met het bijbehorende verdriet moet verwerkt worden. Het laten vastleggen van het afscheid kan dan van grote waarde zijn binnen deze verwerking. De tastbaarheid van een foto zorgt vaak voor steun en kracht in het rouwproces. 

Méér dan fotograferen 

Fotograferen is slechts een onderdeel van het werk van een afscheidsfotograaf. Uiteraard vormt het maken van foto’s de basis van het beroep van een fotograaf. Maar een rouwfotograaf doet meer dan dat. Wanneer je op een uitvaart fotografeert, krijg je te maken met het verdriet van de nabestaanden. Het is niet alleen van belang dat je om kunt gaan met deze emoties. Ook moet je weten hoe je deze emoties zo mooi en zo puur mogelijk vastlegt terwijl je zelf op de achtergrond blijft. Je wilt eigenlijk niet dat mensen merken dat je er bent. Ondertussen is het de bedoeling dat het op foto’s lijkt alsof de camera juist heel dichtbij was. 

Wat kun je verwachten?

Wanneer men een uitvaart moet regelen, ontstaat er weleens twijfel over het inhuren van een rouwfotograaf. Is het wel gepast? En is het niet storend? Een professionele fotograaf die gespecialiseerd is in afscheidsfotografie weet wat hij doet. Zo wordt er gebruik gemaakt van stille apparatuur waardoor er geen sprake is van hinderende geluiden. Tevens zal de fotograaf zoveel mogelijk op de achtergrond blijven. Ondanks de gepaste afstand die de uitvaartfotograaf bewaart, zijn de beelden die gemaakt worden heel persoonlijk. De mooie en liefdevolle foto’s bieden doorgaans troost later in het rouwproces. Het inhuren van een fotograaf voor een uitvaart kan dan ook echt van grote waarde zijn.