Hoe kies je de juiste tillift?

Hoe kies je de juiste tillift?

Een tillift is een hulpmiddel dat in zorginstellingen ingezet wordt, maar ook thuis hulp kan bieden bij verplaatsingen van de ene naar de andere ruimte. Hoe kies je nu de juiste tillift en waar let je precies op bij de aanschaf? Daarover lees je hier meer.

Welke factoren spelen een rol?

Een tillift kan je mobiliteit bevorderen en voor jezelf en je zorgverlener een belangrijk hulpmiddel in huis gaan worden. De tillift zorgt ervoor dat je als zorgvrager op comfortabele manier verplaatst kunt worden van bijvoorbeeld een bed naar een rolstoel, of van de woonkamer naar de badkamer. Welke type lift je uiteindelijk aankoopt hangt af van verschillende factoren. Belangrijk zijn bijvoorbeeld je eigen fysieke mogelijkheden maar de ruimte of ruimtes waarin de tillift gebruikt gaat worden. Zo zijn er vaste tilliften maar varianten die verplaatsbaar zijn en zelfs mee op reis kunnen.

Welke tilliften zijn er?

Allereerst wordt er onderscheid gemaakt tussen actieve tilliften en passieve tilliften. De actieve tillift is er voor personen die hulp nodig hebben bij het opstaan maar die nog wel zelfstandig kunnen staan. De actieve tillift wordt ook wel stalift genoemd en vraagt dan ook om enige participatie van de zorgvrager. De passieve tillift wordt ingezet bij zorgvragers die niet meer zelfstandig kunnen gaan zitten of staan. Beide tilliften zijn verkrijgbaar als verrijdbare varianten, zodat zorgvragers bijvoorbeeld vanuit het bed naar de woonkamer of naar de badkamer gebracht kunnen worden.

Kies je een mobiele of vaste tillift?

Bij het kiezen voor de juist tillift is naast het type lift ook de omgeving waarin de lift gebruikt gaat worden van belang. Wat voor soort vloer ligt er? Voor mobiele tilliften geldt, hoe harder het vloeroppervlak hoe beter. Is er verder genoeg ruimte in een gegeven vertrek om de tillift te kunnen draaien? Voor een mobiele tillift is meer vloeroppervlakte nodig dan voor een plafondtillift. Dit type lift wordt bevestigd aan een vaste rails aan het plafond. Is de ruimte beperkt, dan kan een plafondlift zeker een goede optie zijn. Dit type tillift heeft weer als nadeel dat de lift alleen daar gebruikt kan worden waar plafondrails geplaatst is.

Keuzehulp

Er zijn dus meerdere facetten die bepalend zijn voor het vinden van de juiste tillift. Naast de mobiliteit van de zorgvrager zelf, spelen ook de ruimtes waarin de lift gebruikt gaat worden een rol. Om meer inzicht te krijgen in een specifieke situatie kun je de hulp inschakelen van een deskundige zoals een ergotherapeut. Ook is het mogelijk bij aanbieders van tilliften vrijblijvend advies in te winnen. Daarnaast vind je online erg veel keuzehulpen die je op weg kunnen helpen naar de juiste tillift.