De wetenschap wordt steeds beter

De wetenschap wordt steeds beter

De wetenschap gaat jaar na jaar vooruit, wat je jaren geleden nog niet had durven dromen wordt tegenwoordig dagelijks uitgevoerd door artsen en specialisten. Zo werd ook ontdekt, ongeveer 20 jaar geleden dat het heel verstandig is om bloed op te vangen wat van de navelstreng afkomstig is. Door dit navelstrengbloed opslaan maak je de kans groter dat je er mensen mee kunt helpen die bijvoorbeeld lijden aan leukemie of een andere ziekte. Voor de toekomst zijn artsen en specialisten positief over het gebruik van de stamcellen.

Aantal behandelingen zal toenemen

navelstrengbloed opslaan

De aankomende jaren zal door navelstrengbloed opslaan het aantal ziekten toenemen die behandeld kunnen worden. Er wordt al onderzoek gedaan of de methode ook toe te passen is bij ziektes als MS, Parkinson, ziekte van Alzheimer en ALS.

Na de geboorte wordt de navelstreng afgebonden en doorgesneden. In plaats van de navelstreng direct weg te gooien kun je deze ook gebruiken om er stamcellen uit te halen. Voor gebruik in de toekomst kun je deze invriezen. Je kunt de stamcellen doneren aan de bloedbank, of voor eigen gebruik houden mocht je in de toekomst ziek worden. Er zijn bedrijven die hebben zich gespecialiseerd in het opslaan van navelstrengbloed.

Bewaren van navelstrengbloed

navelstrengbloed opslaan

Voor stamceltherapie is bloed uit de navelstreng zeer geschikt. De cellen kunnen uitgroeien tot verschillende cellen omdat je nog onbedorven en jong zijn. De cellen kunnen zich ontwikkelen tot orgaanweefsel, hersencellen en huidcellen. De stamcellen zorgen er voortdurend voor dat de bloedcellen aangevuld worden. Het is een relatief kleine ingreep die moet worden gedaan bij de geboorte. Je kunt het maar één keer doen, mocht het later nodig zijn bij ziekte van je zoon of dochter.